A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Munkahelyvédelem: másfél Csányi Sándor

2012.07.30. 07:36 Székely Tamás (VDSZ)

A szakszervezet egyelőre csöndben számolgat, hány dolgozónak segít ez a 300 milliárd.

A 2013-as költségvetésbe az utolsó pillanatban, cipőkanállal szorítottak be egy háromszázmilliárdos tételt, munkahelyvédelem címén. Nem titok, hogy ha az érintett munkavállalókat képviselő szakszervezetekkel tárgyaltak volna, nem ezt és nem így javasoltuk volna. Kármentő jelleggel eljuttattuk a kormányhoz a legfontosabb teendők öt pontba szedett listáját – de kíváncsian várjuk, mire jutnak ezzel a hatalmas kiadással, hány munkahelyre lesznek jótékony hatással.

Háromszázmilliárd forint rengeteg pénz. Magyarország leggazdagabb embere, Csányi Sándor vagyonának másfélszeresét teszi ki – ha a legrosszabbul költenénk el, és csak ennek az egy nagyvállalkozónak a munkahelyét védenénk meg belőle, még akkor is maradna százmilliárd forintunk. Ha azonban a MAL Zrt.-re kiszabott 135 milliárdos bírságtól tekintene el a hatalom (mely bírság egyetlen célja a magyar cég tönkretétele), máris tízezer ember munkahelyét védené meg, bónuszként Ajka város költségvetésének negyede se esne ki…

Évente akár húszezer forintot is elveszíthetnek a műszakos munkavállalók a műszakpótlék visszavágása miatt. A „munkahelyvédelmi” csomagból 750.000 ember műszakpótlékját húsz éven keresztül tudnánk visszapótolni. De inkább csökkentették, elvonták, visszavágták. Ugyanez az összeg kétmillió ember számára egy éven keresztül havi 12.500 foritnyi meleg étkezést jelentene, ami szintén fontos eleme egy munkahely „megvédésének”. Ehelyett még a munkáltató által adható utalvány összegét is csökkentették, illetve a halva született Erzsébet-utalványba csomagolták.

 

Ötmillió átlagos családi nyaralást finanszírozhatnánk, de ismét csak: még az ilyen célú munkáltatói juttatást is tönkretették, ellehetetlenítették, a szintén semmire sem jó SZÉP-kártyára terelték. Ilyenkor érti meg az ember, miért akarja a miniszterelnök a magyar dolgozóban a félázsiai származékot láttatni: a nálunk megtelepedő, ázsiai hátterű cégek Suzukitól Hankookig valóban nem arról híresek, hogy a dolgozó jóléte, integritása foglalkoztatná őket.

Háromszázmilliárd forintból ellensúlyozni lehetne az egykulcsos adó által okozott bevételkiesés kétharmadát. De dönthetne úgy is a kormány, hogy nem vágja meg újabb, közel 80 milliárdra a gyógyszerkasszát – ez egyfelől a betegeknek, gyógyszervásárlóknak jelentene könnyebbséget, de amiről a nyilvánosságban kevesebb, a harmincezres taglétszámú VDSZ-ben annál több szó esik: igen sok vegyipari munkahelyet is megvédene a kormány (saját magától), ha ezzel az újabb sarccal nem lehetetlenítené el a termelést. Ugyanígy: nem lenne szükség telefonadóra, sárgacsekk-adóra, ha nem tapsolnánk el most 300 milliárdot. Sőt, az egész Széll Kálmán 2.0 megszorító-csomag 155 milliárdot vesz el idén tőlünk. Feleannyit, amit a kormány a baráti oligarcháknak épp masnival átkötve készül átnyújtani. Megéri?

A szakszervezet egyelőre csöndben számolgat. Pontosan tudjuk, mit jelentene, mit hozna, ha a kormány legalább azt az öt pontot megszívlelné, amelynek végrehajtására, költségvetésbe építésére kértük. Az pedig rövidesen kiderül, hány munkahelyet sikerül „megvédeni” 300 milliárd forintból.

 

A végére pedig csak egy egészen halk megjegyzés. Két éve ez a kormány azzal alakult meg, hogy munkahelyeket fog teremteni, tíz év alatt egymilliót. Ha ehhez képest két évvel később már ott tartunk, hogy arra is 300 milliárdot kell elkölteni, hogy a meglévő munkahelyeket megvédjük, akkor… akkor érik egy újabb őszödi beszéd, ezúttal Orbán Viktor előadásában.

 

 

komment

süti beállítások módosítása