A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Vadkapitalizmus a javából

2012.07.20. 13:27 Székely Tamás (VDSZ)

Sokan kérdezték tőlem az utóbbi hetekben: mi is a baj az új Munka Törvénykönyvével. Többen nem értik, mit jelent a műszakpótlék elvétele; hogy miért baj, ha a szakszervezetek nehezebben tudják munkavállalóik jogait védeni.

164.jpgEgy valaki azonban biztos pontosan érti: a vadkapitalizmust, a kelet-ázsiai „munkakultúrát” Magyarországra importálni akaró Hankook gumigyár.

Ha lenne aranyérem a dolgozói jogok korlátozásáért folytatott versenyben, azt több éve folyamatosan a Hankook kapná. A koreai HR-esek alig két héttel az új törvény hatályba lépése után máris akcióba lendültek.

A főnökök egyenként – a  szakszervezet megkérdezése nélkül - hívják be fenyegető, kihallgatási légkört sugalló irodákba a dolgozókat. Alkut ajánlanak: ha a dolgozó lemond a szabadság 14 napos kivételi lehetőségéről, megmarad a műszakpótléka. Jól hangzik, gondolja a dolgozó – ráadásul a papírt kéjesen odacsúsztatók kifejezése világossá teszi, ha nem írja alá, veszélybe kerül a munkahelye.

Az ajánlott alku persze kizárólag a Hankooknak jó. Az aláírt, de el nem olvastatott szerződésből kiderül: ha egyszer is hiányzik a dolgozó, ugrott a műszakpótlék. Az eredmény: többet kell dolgozni – hiszen elvész a szabadság – és valószínűleg kevesebb lesz a pénz.

Eközben másik irodában már a szakszervezeti tisztségviselő vallatása is lezajlott. Minden jogot sárba tiporva vallatják emberünket, mikor csatlakozott a VDSZ-hez, miért és mikor választották tisztségviselővé. No meg hol a jegyzőkönyv erről? „Finoman” felidézik annak a kollégának az esetét, aki hasonló vallatáson korábban túl esett, majd hozzáteszik, hogy ő már nem dolgozik itt…

 

És a legfelháborítóbb, hogy mindezt alig egy hónappal azután, hogy egy 23 éves mezőtúri srác életét vesztette a gyárban.

A szakszervezeteknek, de a magyar kormánynak sem szabad hagynia, hogy a magyar munkavállalók ennyire kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek. A megfélemlítés, a fenyegetés, a szinte már kényszer alatt aláíratott „szerződésmódosítások” nem elfogadhatóak egy szociális piacgazdaságban.

Éppen ezért nyílt levélben fordultam Matolcsy György miniszterhez, hogy együtt látogassuk meg a Hankookot; vesse latba a kormány befolyását a munkavállalók védelme érdekében. (A levelem alul olvasható)

A kormány rengeteget beszél arról, hogy a magyar munkavállalók és a „multik” között az előbbiek oldalán áll. Itt a kiváló lehetőség, hogy ezt végre be is bizonyítsa – nem csak szavakkal, tettekkel is. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tisztelt Miniszter Úr!

Szakszervezeti vezetőként mindig abban hittem, hogy a munkajogi problémákat, a munkavállalói érdekek védelmét a szakszervezeteknek a munkaadókkal közösen, velük konzultálva kell megoldaniuk. Az utóbbi hónapban azonban a munkavállalói és szakszervezeti jogok elleni támadás a Hankook Tire Magyarország Kft. gumigyárában olyan mértéket öltött, amelyben a magyar kormánynak is lépnie kell.

A Hankookkal Magyarországra települése óta folyamatos küzdelmet vívunk. A nyilvánosság a küzdelmekről, a munkavédelemmel kapcsolatos problémákról rendszerint csak akkor értesül, amikor tragédia történik: így volt ez június közepén is, amikor egy 23 éves mezőfalvi fiatalember vesztette életét a gumigyárban.

A halálesetet nyomán kialakult fokozott figyelem hatására a cég eleinte együttműködőnek tűnt. Néhány hét elteltével azonban újra, fokozott erővel kezdte támadni a szakszervezeteket és a velük együttműködő munkavállalókat. Mintha a cég a tragédiából azt a következtetést vonta volna le, hogy fő feladata a munkavédelmi szabályokat betartató szakszervezetek elhallgattatása.

A Hankook először elutasította a szakszervezetekkel közös baleseti feltáró bizottság létrehozását. Ezt követően elkezdte kipécézni az érdekvédelem helyi képviselőit, hogy elzárja információforrásainkat és megfélemlítse a munkavállalókat. Több kollégánknak távoznia kellett a cégtől. Legutóbb, néhány nappal ezelőtt az egyik kollégánkat a legsötétebb időket idéző "kihallgatáson" megfenyegették: ha folytatja szakszervezeti tevékenységét, ő is eltávolított munkatársai sorsára jut.

Mindeközben pedig továbbra sem tudjuk, miért is kellett meghalnia egy 23 éves fiatalembernek.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ezúton szeretném az Ön segítségét és közbenjárását kérni, hogy véget vethessünk a munkavállalói jogok megsértésének, kollégáink megfélemlítésének, s hogy végre kiderüljenek a már több mint egy hónappal ezelőtti tragédia pontos körülményei.

Ezért azt indítványozom Önnek: látogassuk meg közösen a Hankook gyárat! Találkozzon Ön is kollégáinkkal, hallgassa meg Ön is beszámolóikat és azokat a további történeteket, amelyeket egy nyílt levélben nem írhatok meg Önnek! Vesse latba a magyar kormány erejét, hogy a Hankook betartsa a munkajogi szabályok betűjét és szellemét! Tegye világossá: Magyarországon nem elfogadható ez a fajta "munkakultúra"!

Ön és a kormány más tagjai is többször világossá tették: a magyar emberek és a multinacionális vállalatok közötti konfliktusokban a magyar emberek pártján állnak. Nincs kétségem, hogy ebben az ügyben támogatni fogja erőfeszítéseinket.

Üdvözlettel:

Székely Tamás elnök

VDSZ

Budapest, 2012. július 19.

40 komment · 1 trackback

Címkék: VDSZ Székely Tamás Szakszervezet Hankook

süti beállítások módosítása