A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Csak annyi miniszterelnöki figyelmet, mint a Coca-Cola!

2012.09.05. 07:30 Székely Tamás (VDSZ)

Tízezer család küldöttsége indul a fővárosba. Magyar munkahelyeket mentünk.

 Van Ajkán és környékén mintegy tízezer család, akik növekvő értetlenséggel nézik, miként haknizik a miniszterelnök az országban. Itt Coca-Colát kóstol, ott Mercedest méltat, amott a Nestlé állateledelét dicséri (utóbbit nem kóstolta). Csupa-csupa olyan vállalkozást, amelyek enyhén szólva nem magyar tulajdonosokkal, nem a magyar innováció termékeit állítják elő. Ami önmagában nem baj, mi is úgy gondoljuk, hogy minél több külföldi tőkét kell hozni Magyarországra, minél több munkahelyet kell teremteni.

mal303.jpgCsakhogy. Mindeközben a valóban magyar vállalkozások helyzete egyre nehezebb. Még a vegyiparban is, holott évszázados hagyománya, gyökere van ennek a tudománynak és iparágnak Magyarországon. Nobel-díjasaink, nagy múltú vállalkozásaink, és a jelen (még) meghatározó magyar cégei is jelentős részben a vegyiparhoz kötődnek, innovációjuk, termelésük itt hasznosul.

Ajka és környéke kiváló példa arra, miként lehetett eddig a legdurvább külső és belső válsággal is dacolni. Örülne az ország, ha mindenhol csak 5% lenne a munkanélküliség, mint itt. Örülne az ország, ha egyetlen vállalkozás megtermelné közös kiadásaink jelentős részét. Örülne az ország, ha még sok olyan, 100 %-ban magyar tulajdonú cég működne itthon, amely képes tízezer család megélhetését biztosítani.

A MAL Zrt. ilyen vállalkozás. Vagy csak volt? Ha nem történik változás, rövidesen múlt időben beszélhetünk csak róla. Rengeteg kérést, panaszt, segélykiáltás fogalmaztak már meg a dolgozók és a szakszervezet. Legutóbb Pad Ferenc az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke fordult levélben Orbán Viktorhoz – könnyen kitalálható, milyen választ kapott eddig. Sokmillió úgynevezett „konzultációs” kérdőívet, majd legújabban épp a munkahelyvédelemről szépelgő miniszterelnöki levelet postázott a kormány, de tízezer család megélhetéséről, munkahelyek ezreiről nem tud egy válasz, pláne egy helyes intézkedés megszületni.

Idáig vártunk. Idáig próbáltunk hinni abban, hogy a szavak, az értelmes párbeszéd ereje eltántorítja a kormányt attól, hogy humán katasztrófát okozzon a rossz döntéseivel. Az elmúlt napokban az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elindított egy petíciót, mely az alábbi követeléseket tartalmazza:

Folyamatosan érkeznek a csalódott, dühös, megélhetésüket joggal féltő emberek, hogy aláírják. De nem csak a közvetlen érintetteket szeretnék bevonni. Ez a petíció tízezer család jajszava, de még többről szól, mint az ő életük: arról, hogy a kormány nem megvédi, hanem elveszejti a munkahelyeket. Meg akarjuk állítani ezt a folyamatot. Bárki, aki becsapottnak érzi magát, aki nem „védelmet”, hanem veszélyt, megszorítást, kizsákmányolást és igazságtalanságot kapott a nyakába a munkahelyén, írja alá a petíciónkat! Mondjon hangos nemet a milliárdos kommunikációs kampányokkal eltakarni próbált munkahely-megszüntetésekre!

2012. szeptember 6-án 15.30-kor Ajkán a Polgármesteri Hivatal melletti Agórán demonstrációt tartunk.

Az aláírt petícióval fel fogjuk keresni szeptember 11-én a miniszterelnököt. És immár nem halkan, nem udvariasan, nem a tárgyalótermek csendjéhez igazodva érkezünk. Tízezer családot képviselő szakszervezeti küldöttség indul Budapestre, a cél a Kossuth tér, a Parlament, ahol az elfogadhatatlan döntéseket háborítatlanul szavazzák meg a világról, munkáról, emberségről mit sem tudó politikusok. Együtt, hangosan mondunk nemet, mielőtt túl késő lenne.

22 éve Orbán Viktor azt mondta: olyan országban szeretne élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi. Hát lássuk, Orbán Viktor törvénye megvéd-e a tízezer családot – vagy továbbra is csak a kólát szereti.

  • A petíciót  aláírhatja az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet tisztségviselőinél,
    Ajka Gyártelep HRSZ 598/15, illetve:
  • A VDSZ székházában is: 1068, Budapest, Benczúr u. 45.
  • PETÍCIÓ ALÁÍRÁSA ITT
  • A küldöttséghez csatlakozni kívánók a részletekről időben tájékozódhatnak a VDSZ honlapján, illetve Facebook-oldalán

 

Munkahelyvédelmi Petíció

 

A MAL Zrt. ma még több mint ezer főt foglalkoztat. A beszállítói körrel együtt mintegy 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán,  kizárólag  a vállalatra lesújtó  kifizethetetlen és tényszerűen nem igazolt  bírság által bizonytalanná tett  finanszírozás miatt. Felszólítjuk Magyarország Kormányát, ígéretének megfelelően védje meg ezeket a munkahelyeket  is !

Az alábbi azonnali intézkedések megtételét követeljük:

 

  1. A kormány vizsgálja ki, hogy miként lehetett tényállás nélkül 135 milliárdos környezetszennyezési bírságot kiszabni, amely csak egy célt érhet el, a 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás tönkretételét, a magyar munkavállalók kisemmizését. Nem lehet csak a bíróságok felelőssége az igazság keresése!

  2. Részesüljön a MAL Zrt. a működéshez szükséges magyar szén-dioxid-kvótából! Ha valóban a termelés, az ipar fellendítése és a magyar munkahelyek megőrzése a cél, akkor a kormány a kvótát ne csak eladásra, hanem az ipar szolgálatában is hasznosítsa!

  3. Tegyék végre általánossá a zsinórfogyasztói kedvezményt, mert hozzájárulunk az energia rendszer stabilizálásához. A magyarországi nagyfogyasztók ne kapják drágábban az energiát, mint a nyugati konkurensek!

  4. Ígéretükhöz híven nyújtsanak támogatást a helyi bányaberuházáshoz, ezzel munkahelyeket teremtve, illetve a meglévő munkahelyeket, a helyi termelést stabilizálva!

  5. Annak ellenére, hogy a helyi képviselők és politikusok értik és támogatnak minket, az indokolatlan és munkahelyeket veszélyeztető politikusok, mint pl. a környezetvédelmi szakpolitikus nyilatkozatai, beszólásai helyett a kormány és a közigazgatás szervei mostantól a működéshez szükséges alapvető feltételek biztosítását tekintsék legfontosabb feladatuknak!

Alulírottak elvárjuk Orbán Viktortól és kormányától, hogy haladéktalanul intézkedjenek a térséget fenyegető humán katasztrófa elhárításáról; tartsák be a munkahelyek megvédéséről szóló ígéretüket!

Ajka, 2012. szeptember 6.

 

komment

süti beállítások módosítása