A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Melós, diplomás, politikus: melyikük is mereng dologtalanul?

2012.06.28. 08:22 Székely Tamás (VDSZ)

 Találós kérdés: miért van szakszervezete a kétkezi munkásnak és az értelmiséginek is, és miért nincs a politikusoknak? Mert a szakszervezet a dolgozók érdekeit képviseli.

2_o_parlament2-MTIn_Koszticsak_Szilard.jpgOrbán Viktor szerint „a romkocsmák félhomályában merengő diplomásokkal Dunát lehetett rekeszteni, az eddigi oktatási rendszer tömegével termelte ki a használhatatlan tudású embereket. A felsőoktatás átalakítása épp azt célozza, hogy olyanokat képezzenek, és az állam azokat támogassa, akikre a munkaerőpiacon szükség van. Ezt az irányt a nemzeti konzultáció kérdéseire válaszolók többsége is támogatta.” (zárójelben: ilyen alapon a VDSZ-nek kéne dönteni az oktatási rendszerről, ugyanis mi több kérdőívet kaptunk első körben, mint a kormány). A miniszterelnök szerint emellett ma Magyarországon a melósok se akarnak dolgozni: "az év első negyedévében tömegesen nem találtak megfelelő embert rakodómunkásnak, tehergépkocsi vezetőnek, termék-összeszerelőnek vagy éppen lángvágónak."

Szomorú és jövő nélküli az az ország, ahol a kormányfő két suhintással leveri előbb az értelmiséget, majd a szakmunkásokat. A jelek szerint csak a politikusokkal és a kormánnyal elégedett, ezért akar rájuk (magukra) a 2013-as költségvetésben még több pénzt fordítani. Érdekes fontossági sorrend az, ahol az élen a kiválasztottak állnak, akik az egyetem padjából kiesve szinte azonnal az adófizetők pénzéből éltek, élnek. Igen, most például a Miniszterelnök Úrra is gondolok, de minden pártban vannak hasonló karrierek tömegével.

Butább, engedelmesebb dolgozók kellenek?

Ha elolvassuk a Szél Kálmán 2.0-t és arra épülő Nemzeti Intézkedési Tervet (NIT), abban bizony benne van, hogy a diplomások és középfokú végzettségűek arányát csökkenteni akarják. Ez egyet jelent azzal, hogy az uralkodó elit Magyarországot a betanított munkások országává kívánja tenni. Mindehhez pedig hatalmas dúlást kell véghezvinni, hiszen a magyar tudomány és a szakmunka még ma világszerte elismert; ezt nem droidok, hanem szakemberek segítségével értük el. Nem a politikusok, hanem a dolgozók. Ha pedig a miniszterelnök (nyilván számtalan) romkocsmában tett látogatása során merengő bölcsészeket látott, akkor ne bűnbakokat keressen, hanem váltsa valóra az ígéreteit. Például azt, ami szerint a GDP-re vetített K+F növekményt 0,7%-ról az EU átlag fölé emelnék. Nyilván nem merengene a bölcsész, ha a tanítás jó befektetésnek bizonyulna, kutathatna, fejleszthetne, lenne munkája, bére – és így fogyasztana, fizetné az adót, járulékot.

Hol dolgozzanak?

gy1.jpgSzavakban ma is nagy az erőlködés a munkahely teremtés területén: a NIT-ben – amivel Brüsszel felé dicsekedtek – a foglalkoztatási rátát az EU27 átlag fölé tették, ehhez képest ez az arány csökken. Lehet azzal játszani egy darabig, hogy a faluhatárt lekaszáló közmunkást „adjuk el”, mint értelmes, perspektívához jutott új munkaerőt, de hamar lelepleződünk. Szintén értelmetlen az a bűvészkedés, ahol a statisztikát azzal tupíroznák, hogy kevesen dolgozunk, de sokat. Értékteremtő munkahelyekre van szükség, ahol nem a 47.000 forint az egyetlen perspektíva. Gyakran az az érzésünk, mintha a kormány ellenségnek, vagy idomítandó masszának tekintené a magyar dolgozókat, illetve a munkát keresőket. És még egy fontos körülmény: egyszerre elüldözni a befektetői tőkét, a munkahelyteremtés legfőbb forrását (és már rég nem „csak” a gonosz, külföldi multikról van szó, hisz Széles Gábor nehezen vádolható Fidesz-ellenességgel), és leszúrni az álláskeresőket, hogy miért nem találnak munkát… nem logikus. Csak számolni kéne: a kormány szerint ma a 3,4 millió inaktív polgárból 2,9 millió nem akar (?!) dolgozni. Nem tudom, járt-e már mondjuk Matolcsy György egy munkaügyi központban, egyszer talán érdemes lenne látogatást tennie – országosan is összesen néhány tízezer állásajánlat van. Ezt kéne a 2,9 milliónak betölteni?

Kik dolgozzanak?

A szakmunkásképzést épp most verik szét. A szükséges reform helyett Hoffmann Rózsa előítéletei dominálnak, megspékelve a Fidesz-közeli oligarchák inas-igényének kritikátlan kielégítésével. Nyilván azért is bántja a miniszterelnök a mai dolgozókat, mert valóban túlképzettek ahhoz, hogy (ázsiai mintára) a szorgos összeszerelők országa legyünk. Pedig a jó szakmunkás vonzza a befektetéseket! Magyarország és Románia versenyében ott vezetünk, ahol a magasabb magyar bér dacára, a képzett szakmunkások miatt dolgoztatnak nálunk. Még. A felsőoktatás és a szakképzés átalakítása is egy általános „elbutítás” felé halad, párhuzamosan egy elszegényítéssel. A szociális párbeszéd gyakorlatilag megszűnt, holott például az ágazati szakképzési tanácsok segítségével már jóval előrébb lennénk.

Össze lehet minket ugrasztani?

A vegyipari szakszervezet egy színes, sokféle munkavállalót tömörítő, nagy érdekvédelmi szervezet. Az iparágban dolgoznak magasan kvalifikált értelmiségiek, és kétkezi, fizikai munkát végző dolgozók is. Az együttműködésünk eredménye pedig valahogy sosem egy napirend előtti felszólalás, nem egy zengzetes kampánybeszéd, hanem tonnányi gyógyszer, gumi, papír, műanyag. Most olyanok akarnak egymás ellen fordítani minket, akik ilyen munkát szinte soha nem végeztek. Mi tudjuk, hogy egy üzem akkor működik, ha a munkából a diplomás és a szakmunkás is kiveszi a részét. Ezért nem fog ez a terv sikerülni.

42 komment · 4 trackback

süti beállítások módosítása