A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Ami összeköt minket

2012.12.13. 11:57 Székely Tamás (VDSZ)

Sajnálatosan a jelenlegi kormányzat még az idei évben újabb rétegbe rúgott bele.

diakok1.jpgÍgy a felsőfokú felvételi jelentkezések előtt másfél hónappal teljesen felrúgta a továbbtanulni szándékozók elképzeléseit. De nem csak az egyetemekre, főiskolákra jelentkezőkbe rúgott bele, hanem szüleikbe is.

Ezzel az agyament koncepcióval rögtön sikerült Magyarországnak a topra kerülni féléves 913 eurós tandíjával (forrás: mohaonline.hu). Ezzel egyetemben, pedig az éppen hiányszakmaként említett orvostan hallgatónak több, mint 14 millió forintot ( forrás: index.hu) kellene  felvennie hitelként. És még szerződést is kössenek! A javaslatot nem is minősítem tovább.

A következmény annál inkább vészes. Az egyetemek kiürülhetnek. sorra jelzik a fiatalok: elmennek ebből az országból! Elmennek, mert tanulni máshol ha fizetni is kell másért, de nem maradnak itt tovább.

Az intézkedés és az ebből fakadó következménysorozat, pontosan hasonló a kormányzat gazdasági cselekményeire. Kapkodás, átgondolatlanság, hatásvizsgálat nélküliség, ergo teljes bizonytalanság és kiszámíthatatlanság. Így már nem csak a befektetőket zavarjuk el, hanem gyermekeinket, a jövőnket is.

Ezt felismerve a héten másodszor jöttek össze a diákok függetlenül a tanulási helyeiktől. A hétfői ad hoc események indították el a vidéki diákság és a pesti fiatalok cselekvési lépéssorozatait.

A műszaki egyetem zsúfolásig megtelt aulájában már visszafordíthatatlan folyamat indult el, egészen a Parlament épületéig, szerdán a mínusz fokok ellenére. Mintegy 5 ezer diák és szimpatizánsaik mutatták meg, hogy an lehet, hogyan kell egy-egy rossz kormányzati intézkedés ellen felemelni a hangot. Vidéki kollégáik, hasonlóan aktívan és kitartóan erősítették, erősítik egymást.

Miért fogott meg ennyire a két nap eseménye? A válasz nagyon kézenfekvő.

A munkavállalók és a diákok között teljes mértékben hasonló problémák születtek az elmúlt 2 évben.

A szegények még szegényebbek lettek, a dolgozni akarók lehetőségei csökkentek, az őket érintő szabályok további károkat okoznak. És akkor még nem beszéltem a nyugdíjakról, az egészségügyről.

A két teljesen más korosztály azonos követeléseket fogalmazott meg: ÉRDEkEGYEZTETÉS, NE DÖNTSENEK RÓLUK NÉLKÜLÜK, ÁTMENETI SZABÁLYOK HIÁNYA, HATÁSVIZSGÁLAT…. Soroljam még?

A  VDSZ működési területein is 40% fölött van a diplomások aránya, az iparnak is kellenek a felsőfokú végzettségűek, és aki ma nem mehet egyetemre, az öt év múlva nem fog mondjuk a magyar gyógyszeriparban dolgozni, fejleszteni, GDP-t és innovációt biztosítani.


diakok4.jpg

Munkások! Dolgozók! Munkanélküliek!

Vegyünk példát a diákok akcióiról. Ők felvállalták, a küzdelmet. Közösen, összefogva. Megmutatták, hogy lehet egyszerre több helyen is demonstrálni, termet foglalni, akciózni.

Lehet, akár mínusz öt fokban is az utcára menni, ha az érdekeinkről van szó. Lehet  józanul, fegyelmezetten tűntetni  összefogni egymással , különböző szervezetekkel a közös érdekek  érvényesítéséért.

IGEN! Együtt, egymásért! Úgy, hogy a szolidaritás alap értéknek tekintette mindenki.

komment

Címkék: konzultáció tűntetés szakszervezet diákok

süti beállítások módosítása