A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Mi is a tét a Richard Fritz Kft.-nél?

2017.02.07. 23:23 Székely Tamás (VDSZ)

 

Sajnálatos módon január 13-án pénteken két, egymástól teljesen független cégnél azonos módszerrel bocsátották el szakszervezeti tisztségviselőket. A budapesti FKF Zrt.-nél 4 főt, az aszódi Fritz-nél a szakszervezet vezetőjét.

Véletlenek nincsenek, mindkét esetben a bértárgyalás lehet az igazi ok.

Az aszódi események közös erőfelmutatásban folytatódtak. Demonstráció volt. Akkor sem hitték el a cég vezetői, hogy meg fogjuk lépni. Megtettük! Megtettük, mert nem hagyjuk!

Ezt követően kezdtük meg a bértárgyalásokat. A munkáltató az alábbi ajánlatot tette

p1120001.jpg

 

A szakszervezet sem volt rest, a tárgyalások előtt egyesével kereste fel a dolgozókat, hogy mit állítsunk össze.

A javaslat kitért az órabérekre, a jelenléti bónuszra.

OP1: 850 Ft/óra                               OP2: 1.000 Ft/óra            OP3: 1.200 Ft/óra

Havi bruttó 25.000,- Ft bónusz

Cafeteria évi bruttó kerete: 390.000,- Ft/fő

 

E két ajánlatból indultak ki a felek. Az első forduló annyi elmozdulást jelentett, hogy a szakszervezeti oldal javaslatára kiszámolásra került, hogy ha a jelenlegi havi nettó 16.000 Ft cafetéria és a 20.500 Ft új ajánlat közötti 4.500 Ft-ot alapbéresítenénk milyen órabérek kerülnének bevezetésre.

Ezt a szakszervezet megvitatta a dolgozókkal, amelyet keveseltek a kollégák. Így alakult 2017.január 3-án az a helyzet, hogy a VDSZ bejelentette, hogy a határozatlan idejű sztrájk megszervezését kezdi meg. Ez alapján tartottunk 2017- február 6-án 21 és 23 óra között 2 órás figyelmeztető sztrájkot.

Ez a sztrájk teljesen jogszerű és törvényes volt. A cég vezetése annyira nem hitte el a VDSZ bejelentéseit, hogy a sztrájkbizottság tagjai igen nehezen jutottak be a cég területére, mivel a cégvezetés részéről nem vette fel senki a telefont.

Aki ott volt február 6-án este, érezhette mit jelent az összefogás! A gyár megmozdult. A kollégák együtt győzték le a félelmet! Már megérte. Hiszen tudjuk többen erősebbek vagyunk!

14864849903105.jpg

 

  1. február 8-án nagy a tét!

A dolgozók továbbra is elszántak, mert nagyon alacsony bérért dolgoznak, a térségben más cégeknél jelentős béremelés történt. Az álláshirdetések sorra emelik a tétet az új dolgozók toborzására.

A szakszervezet meg akar állapodni és kellő felhatalmazása van. A helyzet fokozódik, de a megoldás is adott. A kérdés csak az: meg tudunk-e állapodni?

_mg_8173_masolas_vdsz_sajtoszolgalat.JPG

komment

Címkék: konzultáció VDSZ Szakszervezet

süti beállítások módosítása