A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

SZFE - 2020. október 23

2020.12.18. 10:09 Székely Tamás (VDSZ)

Tüntetők! Barátaim! Kollégák! Polgárok!

Székely Tamás vagyok, a vegyipari szakszervezet elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Több százezer magyar szakszervezeti tag üzenetét hoztam: veletek vagyunk, mellettetek állunk, számíthattok ránk!

Mert mi tudjuk, mit jelent a jogtiprás. A jogtiprás, amit a dolgozók nap, mint nap megélnek.

Tudjuk mit jelent, ha a Suzukiból  vagy a Hankookból kirúgják a szakszervezeti titkárt.

Tudjuk mit jelent, ha egy ruhagyárban vagy a Dunaferrnél nem kapják meg a dolgozók megérdemelt bérüket.

Tudjuk mi az a 400 óra túlóra.

Tudjuk mit jelent egy kollektív szerződés felmondása.

Tudjuk mit jelent a közalkalmazottak megalázása.

Tudjuk mit jelent a rabszolgatörvény.

Tudjuk mi a kiszolgáltatottság.

Ebből elég volt!

Elég volt a diktátumokból! Elég volt az arroganciából! Elég volt, az agymosásból! És elég volt a jogfosztásból! Mindenkinek joga van beleszólnia saját sorsába, ha kell, ellenállni a hatalmi erőszaknak és az elnyomásnak. Márpedig az, ahogyan a hatalom hetekkel ezelőtt egyszerűen berúgta az SZFE kapuját nem más, mint erőszak, ami ellen mindenkinek tiltakoznia kell.

Ha nincs párbeszéd, ha nincs egyeztetés, akkor van helyette diktátum, és internet kikapcsolás,  fenyegetés és megfélemlítés.

Ha nincs egyetemi autonómia, nincs szabad oktatás.

Ha nincs szabad oktatás, nincs jövőnk.

Fiatalok, Polgárok!

Két út áll előttünk: Beletörődünk a sorsunkba, és elfogadjuk, hogy az alattvaló szerepét osztják ránk. De mi nem ilyenek vagyunk!

Mi harcolunk az igazságért, kiállunk egymásért, és küzdünk egy tisztességesebb életért! Mi harcolni fogunk! Értetek, veletek! Az SZFE-nél zajló események nemcsak a hallgatókat, hanem az ott dolgozókat, sztrájkoló munkavállalókat is érintik. Őket a legkönnyebb zsarolással, hatalmi szóval megfélemlíteni, s ha ők támasz nélkül maradnak, akkor a hatalom áldozataivá válnak.

Ti most példát mutattok, mindannyiunknak. Én fejet hajtok előttetek, és köszönetet mondok: ha ilyen a magyar ifjúság, ha így össze tud zárni egy egész szakma, akkor van remény. A lángot most Ti őrzitek, vigyázzatok rá! Felelősen teszitek a dolgotokat, de ha baj van szóljatok: mi ott leszünk, és segítünk.

Mi szolidárisak vagyunk veletek, mert tapasztaltuk, tudjuk:

Egyedül nem megy.  Csak együtt vagyunk erősek. Csak együtt vagyunk képesek visszaszerezni mindazt, amit a hatalom elvett tőlünk.

150 év jelképévé vált az elmúlt 50 nap. Most a diákok védik a jövőnket, nekünk őket kell védeni. De ne csak szavakkal! Tettekkel, mert a csendes megértő szolidaritás, a fotelből szurkolás most kevés. A szakszervezetünk jelmondata is az, amit immár ti is tudtok, kedves barátaim, tüntetők:

TÖBBEN ERŐSEBBEK VAGYUNK!

HAJRÁ MAGYARORSZÁG HAJRÁ FIATALOK!

35060335_57a37665381efdf59c14ba459a8a0af9_wm.jpg

 

komment

süti beállítások módosítása