A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

Jönnek a konzultációs kérdőívek és a provokátorok

2012.08.02. 07:32 Székely Tamás (VDSZ)

Tonnákban mérhető már a „papírkincs” a szakszervezetnél, továbbra is hozzák-küldik a felhívásunkra a konzultációs kérdőíveket a polgárok. De jó ideje már nem csak borítékok jönnek, hanem fura alakok, duplafenekű megkeresések is…

Fel voltunk készülve a dologra. A borítékokat átvevő munkatársainkat előre tájékoztattuk, hogy mire figyeljenek. Az első nyilvános támadás már megtörtént: a sajtóban azzal vádoltak minket (minket, a Kubatov-lista után!), hogy esetleg titkos adatbázist építünk az így megszerzett nevekből, címekből. Ez egész egyszerűen hazugság. Bárki kérésére még az átadás pillanatában olvashatatlanná teszünk minden személyes adatot a konzultációs kérdőíven, sőt, akár ő maga is behozhatja már így, minden kényesnek ítélt részt kihúzva. Mi ezeket szó szerint feldolgozásra szánjuk: papírhulladékként, aminek az árából utána esztergomi óvodások fognak ételhez jutni. Nem is darabra, hanem súlyra számoljuk – és már tonnák állnak a székházban!

Fenekestül felfordult a világ. Nem a VDSZ-nek, hanem a kormánynak kéne az óvodások étkeztetéséről gondoskodni. Nem a VDSZ-től, hanem a kormánytól kéne megtudni, mit tesz az így megszerzett adatokkal. És nem a VDSZ-nél, hanem a kormánynál kéne trükközni a magukat oknyomozó újságírónak nevező uraknak, akik a szabálytalanságot keresik.

Ehelyett nálunk próbálkoznak, egészen hajmeresztő trükkökkel. Épp azért tartom fontosnak előre közhírré tenni, hogy senkit ne érjen meglepetésként, ha rejtett kamerával készült, leleplezőnek szánt felvételekkel akarják majd esetleg a szakszervezetet lejáratni. Mi nem adunk rá okot, de persze minden trükkel nem számolhatunk előre. Mire gondolok itt?

Volt próbálkozás, hogy ne borítékot, hanem egyéb papírhulladékot vegyünk át. Megunt, régi könyvek, dokumentumok, ilyesmi. Szinte láttam a másnapi címlap sztorit, amiben azzal vádolják a VDSZ-t, hogy hazudik a gyűjtőakcióról, érdektelenségbe fulladt a kampánya, az emberek igen is a kormánynak válaszoltak, és ezért a szakszervezet más típusú papírhulladékkal dobta meg a mennyiséget. Nyilatkozik a nálunk kilincselő „hulladékos ember”, botrány, közröhej. De mi elküldtük a hulladékos urat.

boritek01.JPG

Legutóbb is így konzultáltunk - ledarált kérdőívek az előző akcióból



Volt aztán, aki minket győzködött arról, hogy igenis, olvassuk már el a kérdőíveket és az adatokat, hiszen ezek értékes információk, sokat megtudhatnánk. Számunkra azonban sokkal értékesebb a tisztességünk, az, hogy nem élünk vissza az emberek bizalmával – és értékesebb az, hogy a kormány értelmetlen és manipulatív akciója helyett hozzánk kerül, általunk pedig az óvodások étkeztetését segíti a tonnányi kérdőív. Ha csak egy napra tudunk meleg ételt adni egy nehéz helyzetben lévő városban a legkisebbeknek, hitem szerint már akkor is hasznosabb dolgot cselekedtünk, mint a kormány akár több millió kérdőív begyűjtésével. Apropó: csak nekem furcsa az, hogy hirtelen a duplájára ugrott a visszaküldött kérdőívek kormány által közölt száma? Életszerű az, hogy hetekig ültek rajta az emberek, majd mondjuk a nyaralás alatt kitöltötték, és feladták?

Volt aztán olyan is, aki ártatlan filatelistaként jelentkezett. Ugyan, adnánk már oda neki a borítékokat, ő egy bélyeggyűjtő szervezetet vezet, nem is a boríték, csak a bélyeg érdekli, csak azokat szedné le róla. Sajnos őt sem tudtuk megörvendeztetni.


Óvatosak vagyunk, de ezzel együtt sem tudom kizárni, hogy megfelelő manipulációval ne dobnának össze valami szaftos, hamis történetet az akció végére a kormánypárti sajtóban. Ezért is szerettem volna időben szólni. A végén meg? A kormány mond majd egy nagy (irreálisan nagy) számot arról, hogy hány kérdőívet küldtek vissza, és azokban milyen nagy (irreálisan nagy) támogatásról biztosították a kormányt. Hogyne, többek között olyan kérdésekben, amelyeket már hónapokkal ezelőtt eldöntött, törvénybe foglalt parlamenti többség. Mi ugyanekkor Esztergomban leszünk, átadjuk a papírhulladékért kapott pénzt, valamint a szakszervezet ajándékát az ovisoknak, és legalább annyi vigaszunk lesz a konzultációs akciókra elköltött milliárdokkal szemben, hogy egy pici töredéke jóra fordult, legalább az óvodások javára tudtuk egy kis részét felhasználni.

Ha meg kis idő múlva megint ilyesmivel zaklatja az embereket a kormány, akkor megint nekiveselkedünk, és megint összegyűjtjük az elégedetlenek papírjait. Mindaddig, amíg meg nem érti a levelező tagozat: a szavazatokat nem erre kapták, a pénzt (tőlünk) nem erre kapják, hanem azért, hogy az emberek érdekében kormányozzanak.

Levelet meg írjanak a Dévényi Tibi bácsinak. 



2012. augusztus 20-ig továbbra is várjuk a leveleket a 1068 Benczúr u. 45. szám alá, postán, vagy személyesen is.

 

komment

Címkék: politika közélet konzultáció szakszervezet VDSZ Székely Tamás

süti beállítások módosítása