A szakszervezet

Üdvözlöm! Székely Tamás vagyok, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, és 2012 decembere óta egyben az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Ebben a blogban a munkavállalói érdekképviselet hétköznapjaival, a szakszervezet életével foglalkozom. Reményeim szerint nem csupán a tagjaink, de a szélesebb közvélemény számára is fontos, érdekes információkat oszthatok meg az olvasókkal. www.vdsz.hu

Lájk!

Friss topikok

A kormány átveszi a szakszervezet petícióját!

2012.09.08. 07:42 Székely Tamás (VDSZ)

Ez még nem a Coca-Cola, de Bambinak elmegy. Nálunk az erő és az igazság.

aDSC00107.jpgSokan kérdezik tőlem manapság, vajon miért haltak el az ellenzéki rendezvények, hol a milliós tömeg a Millából, miért nem képesek a parlamenti pártok és a parlamenten kívüli mozgalmak erőt mutatni, és megindulni a kormány ellen, és mitől megy előre ugyanakkor a szakszervezet. Van egy friss példám arra, hogy mi működik és mi nem – egyúttal pedig meghívásom mindenki felé, aki szeretné megüzenni a véleményét országunk vezetőinek.

Nem megbántva mindazokat, akik politikai okkal-céllal kritizálják a Fideszt, azt kell mondjam: a pártpolitikából már úgy ÁLTALÁBAN is elege van az embereknek. Mi a VDSZ-nél soha nem foglalkoztunk pártokkal. Nem tudom és nem is érdekel, kire szavaznak azok a melósok, akik az érdekeik képviseletével bíztak meg. Nem ez a dolgom. A gumigyári munkások, a gyógyszergyári dolgozók, a bányászok és a MAL Zrt. alkalmazottai ugyanis anélkül dolgoznak egymás keze alá, úgy végeznek valódi értékteremtő munkát, hogy adott esetben fideszes a szocialistának, jobbikos az ökoszociális LMP-snek (bár utóbbi a vegyiparban viszonylag ritka madár) adja tovább a munkadarabot. Őket, együtt kell képviselnünk. Ahogy a kormány se nézte, hogy a műszakpótlékot kitől vonja el, ugyanúgy lett szegényebb a kormánypárti és az ellenzéki szavazó is.

Jövő kedden, szeptember 11-én 14:00 órakor adjuk át az ajkai és környékbeli dolgozók petícióját a kormány képviselőjének a Parlament északi sorompójánál.

Legutóbbi blogbejegyzésemben „csak” annyi figyelmet kértem a miniszterelnöktől, mint amennyit a Coca-Cola kap. (http://aszakszervezet.blog.hu/2012/09/05/csak_annyi_miniszterelnoki_figyelmet_mint_a_coca-cola) Nos, örömmel mondhatom, haladunk, a munkahelyek megvédésével kampányoló kormánypárt a tízezer ajkai és környékbeli család megélhetését jelentő munkahelyekkel végre foglalkozni látszik. Százas kötegben fogjuk átadni a petíciónkat (aki még nem írta alá, keddig megteheti az alábbi módon: http://www.peticiok.com/munkahelyvedelmi_peticio ), és ragaszkodni fogunk hozzá, hogy érdemben foglalkozzanak a fenyegető humán katasztrófa elhárításával.

Ragaszkodunk hozzá, hogy a másnapi kormányülésen ez a téma is napirendre kerüljön. Legfeljebb kicsit később döntenek a kötelező iskolai köpenyről, és más, kiemelten fontos dolgokról.

Okuk van a cselekvésre. Csütörtökön szinte spontán bő ezres nagyságrendű tömeg gyűlt össze Ajka főterén, hogy a város és környéke legfontosabb munkáltatóját, tízezer család megélhetését biztosító munkahelyeket védje. Jóval többen voltunk, mint a milliós lakosságú, politikailag aktív fővárosban szokásos rendezvényeken. Elértük azt, amit más, deklaráltan politikai akciók nem szoktak: egyszerre jelent meg a város polgármestere, illetve a térség fideszes országgyűlési képviselője, és mindketten támogatásukról biztosítottak. Utóbbi, Ékes József nem csupán aláírta a petíciónkat, de vállalta, hogy azzal személyesen keresi fel a miniszterelnököt.

Ez azonban nem egy párt belügye, és a fenyegető veszély elhárításában nem csak a településért és környékéért felelős fideszes képviselőnek van dolga, hanem a szakszervezetnek is. Ezért indulunk útnak Ajkáról szeptember 11-én a petíciókkal, és bírjuk a kormány ígéretét, hogy azokat át is veszik tőlünk. Sajnos Orbán Viktor pont ebben az időben az ő háziasított, kézhez szoktatott szakszervezeti barátjával, Gaskó Istvánnal találkozik – egy virtuális szervezet kormányhű vezetőjével, aki véletlenül „elfelejtett” tiltakozni az új Munka törvénykönyve súlyosan dolgozóellenes kitételei ellen. Nem csatlakozott hozzánk, mikor jeleztük, hogy ettől a dolgozóknak sokkal rosszabb lesz (félázsiai származékként fognak robotolni), de a gazdaság se fog tőle nőni. A legfrissebb adatok szerint bő tucatnyi helyet csúszott vissza Magyarország a versenyképességi listán. Ebben az ügyben tehát már bakot lőtt a kormány – úgy lenne helyes, ha a Mal Zrt. dolgozóival nem így járna el.

w_MG_5897_1.jpgEzért tiltakozunk, ezért mutatunk erőt. Egyelőre sajnos szinte egyedül: nem csak Gaskó hallgat, más szakszervezeteket sem sikerült eddig komolyabb tiltakozáson „kapnunk”. A politikusok is későn kapnak észbe, pedig nem kéne megvárni, amíg ezrével jelentkeznek munkanélküli segélyért a kormány hibájából azok, akik ma még dolgozó, adózó, értékteremtő tagjai a társadalomnak. Holott a mi javaslataink a legolcsóbbak a költségvetés számára: nem kerülnek közpénzbe. Ha meg akarják venni az erőművet, az komoly (köz)pénzbe kerül – és számunkra nem vigasz, hogy ezzel „tisztára mossák” Demján Sándor kintlévőségeit. A Mal dolgozóinak problémáját nem oldja meg. És külön fontos leszögezni: mi most a dolgozókról beszélünk, értünk küzdünk, az ő állásaikért, megélhetésükért harcolunk, nem a cég vezetését védjük. A petíciót is bárki aláírhatja, mert nem a gyártulajdonost, hanem az életét, egészségét az alumíniumiparnak adó munkást oltalmazza ezzel.

Nálunk van az igazság, és nálunk van az erő. Nem a pártoknál, és minket nem is érdekelnek a pártok. Azért tartanak velünk egy spontán szerdán is ezrek, és azért árválkodik csupán pár kókadt aktivista a politikai rendezvényeken, mert az emberek tudják és érzik, ki az, aki a hatalomért szervezkedik, és kik azok, akik a munkavállalói érdekképviseletért szállnak síkra.

Kedden átadjuk a petíciót, meghallgatjuk a kormány válaszát, és folytatjuk a küzdelmet. Minden olyan kormány ellen, most és a jövőben is, amelyik rosszat tesz a dolgozókkal. Ez a szakszervezet dolga, nem a pártpolitika.

komment

Címkék: szakszervezet VDSZ Székely Tamás

süti beállítások módosítása